مصاحبه با برگزیدگان فنآورد (قسمت اول)
|علیرضا شیخالملوکی رتبه اول رشته برنامهنویسی کامپیوتر در گرایش توسعه رابطه کاربری در سال ۱۳۹۵ و در سومین دوره از مجموعه رقابتهای تخصصی فنآورد است. ایشان هماکنون به عنوان برنامهنویس نرم افزار با یک شرکت فنلاندی همکاری میکنند و همزمان به ادامه تحصیل در این زمینه اشتغال دارند. با ایشان که به عنوان منتور این رشته در چهارمین دوره رقابتها در کنار فنآورد بودهاند، مصاحبهای داشتهایم که میتواند برای علاقهمندان این رشته جذاب باشد. از ایشان بابت صرف وقت و پاسخ به سوالات متشکریم و برایشان آرزوی موفقیت داریم.
سوال : با سلام و ضمن تبریک به شما در ابتدا لطفا رشته تحصیلی و محل تحصیل خود را بیان کنید؟
پاسخ : با سلام، علیرضا شیخالملوکی هستم و در حال حاضر در دانشگاه صنعتی شیراز در مقطع کارشناسی رشته IT مشغول به تحصیل میباشم.
سوال : چگونه با مجموعه رقابتهای تخصصی فنآورد آشنا شدهاید؟
پاسخ : از طریق مسنجر تلگرام در سال ۹۵ با رقابتهای تخصصی فنآورد آشنا شدم.
سوال : در رقابتهای تخصصی فنآورد در چه رشتهای شرکت کرده و چه رتبهای کسب کردهاید؟ در صورت عدم تطابق رشته تحصیلی با رشتهای که در فنآورد شرکت کردهاید لطفا دلیل را ذکر نمایید.
پاسخ : در سومین دوره از مسابقات ملی فنآورد (سال ۹۵) در گرایش توسعه رابط کاربری از زیرمجموعههای رشته برنامهنویسی شرکت کردم و توانستم مدال طلای کشوری این مسابقات را بدست آورم.
سوال : از چه زمانی شروع به یادگیری در این حوزه کردهاید و چه مسیری را تا حرفهای شدن طی کردهاید؟
پاسخ : از سال ۸۶، در ۱۱ سالگی برنامهنویسی را شروع کردم. ابتدا به صورت سرگرمی برنامهنویسی میکردم اما بعدها به صورت جدیتری آن را ادامه دادم و سعی کردم مهارت خود را به صورت خودخوان در این رشته توسعه دهم و از آن در راستای ابزاری برای پیادهسازی ایدههای خود و به عنوان منبعی درآمدی استفاده نمایم. از ۴ سال پیش که مشغول به تدریس شدم همیشه به همراهانم در کلاسها متذکر میشدم که هر نوع کلاس آموزشی اعم از دانشگاه و دورههای آموزشگاهی تاثیر به سزایی در پیشرفت ایشان «نخواهد» داشت و فقط به عنوان «جرقهای برای شروع» میتواند مفید واقع شود.
به صورت بخصوص در رابطه با کسب تخصص در دانشگاه، نگاه به دو مسئله در کنار یکدیگر قابل توجه است:
۱. به عنوان مثالی از سرعت پیشرفت تکنولوژی، فقط ده سال به عقب برویم و مشخصات کامپیوترهای آن زمانمان را با مشخصات گوشیهای فعلیمان مقایسه کنیم، پیشرفت نرمافزارها، تنوع زبانهای برنامهنویسی و تکنولوژیها را مورد قیاس قرار دهیم.
۲. توجه کنیم که با وجود این سرعت بسیار در حوزهی تکنولوژی و بسیاری از حوزههای دیگر، دانشگاهها چقدر به بهروز بودن مطالبشان اهمیت میدهند؟ دانشجویی که تکنولوژی «بیست و سه سال گذشته!» را یاد میگیرد چه جایگاه و چه میزان تاثیرگذاریای را میتواند در صنعت امروز داشته باشد؟
سوال : به طور متوسط چقدر زمان برای حل مساله رقابت تخصصی فنآورد صرف کردهاید؟
پاسخ : از زمان صرف شده برای حل مساله رقابت تخصصی فنآورد مطمئن نیستم، اما اغلب به این صورت است که اگر ایدهی خوبی برای پیاده سازی پیدا کنید دو حالت پیش میآید:
– در زمانی کمتر، کیفیت مد نظر رو ایجاد میکنید.
– در زمان مد نظر، کیفیت بالاتری رو ایجاد میکنید.
فکر میکنم حین مسابقات، من مورد دوم رو انتخاب کردم.
سوال : به نظر شما چه مهارتهایی برای شرکت در این رویداد نیاز است؟ در رشته شما، شرکتکنندگان کدام مهارتهای خود را باید افزایش دهند تا نتیجه دلخواه را کسب نمایند؟
پاسخ : نه فقط در فنآورد، بلکه برای رویارویی در هر نوع چالش واقعی، بهتر است شرکتکنندگان تجربه کارهای خارج از روتین را داشته باشند.
در دنیای واقعی اغلب مسائل تکراری نیستند؛ به همین دلیل بهتر است به طور مکرر از قبل خودمان را با چالشهای مختلف روبهرو کرده باشیم تا آمادگی مواجهه با چالشهای ناگهانیتر و واقعیتر را داشته باشیم.
سوال : در حال حاضر در سازمان یا شرکتی مشغول به فعالیت هستید؟ در صورتی که پاسختان مثبت است، پاسخ : ذکر کنید رقابتهای تخصصی فنآورد در پیدا کردن شغل چه کمکی به شما کرده است؟
در حال حاضر در شرکت TheatreJS به عنوان توسعهدهنده نرمافزار از ایران به صورت دورکاری با فنلاند مشغول به فعالیت هستم. به واسطهی رقابتهای تخصصی فنآورد و از سمت شرکتهای مختلف تماسهایی با بنده جهت کار گرفته شد اما بنده امکان کار نداشتم.
سوال : نقش رقابتهایی مانند فنآورد را در ایجاد انگیزه و جهت دادن به جوانان چگونه ارزیابی می کنید؟
پاسخ : اینکه رقابتهای تخصصی فنآورد فقط بر بخش تئوری تمرکز نکرده است بسیار جای امیدواری دارد. فکر میکنم مسابقات بسیار خوبی است و بهتر هم میشد اگر فنآورد با ایجاد یک آکادمی در زمینه تولید محتوای فارسی و «بروز» تخصصی فعالیت انجام میداد یا از تولیدکنندگان محتوای فارسی تخصصی و بهروز حمایت میکرد تا هم افرادی که به دنبال یادگیری بروز مطالب هستند را با مسابقات خود آشنا کند و هم با آموزش شرکتکنندگان خود، سطح مسابقات را در هر دوره افزایش دهد. انگیزه در کنار آموزش میتواند ترکیب همافزا و موثری داشته باشد.
سوال : تا به حال به کارآفرینی در حوزه تخصصی خودتان فکر کردهاید؟ چه فرصتها و موانعی را برای کارآفرینی در این حوزه میشناسید؟
پاسخ : بله، در حال حاضر ایران دارای موانع بسیاری برای راهاندازی کسب و کاری بر پایهی ایدههای جدید یا «فناوری» میباشد اما برای «فن-آوری» (آوردن ایده از کشوری دیگر و بومی سازی آن) میتواند بستری محیا باشد. بنده به فن-آوری (مورد دوم) علاقهای ندارم بنابراین ترجیح میدهم فعلا روی کارآفرینی تمرکز نکنم.
سوال : در حالت کلی چه توصیهای به شرکتکنندگان و علاقهمندان دیگر دارید تا در این رقابت به موفقیت دست یابند؟
پاسخ : بیشتر از اینکه پروژههای خود را برای کسب نمره در مسابقات طراحی کنید، ببینید اگر یک نفر میخواست از آن استفاده کند و اطلاعی هم نداشت که این پروژه برای مسابقه طراحی شده، آیا واقعا از استفاده از آن لذت میبرد؟
* داورهایی که کارها را تصحیح میکنند، قبل از داور بودن خودشان کاربر هستند و باید همیشه به این موضوع فکر کرد.
سوال : نسبت به افراد و کسب و کارهای مطرح در حوزه تخصصی خود شناختی دارید؟ در صورتی که پاسخ شما مثبت است چند مورد را نام ببرید.
پاسخ : بدون شک آریا مینایی، پویا ادیب، پوریا ملکی، مهیار جمالآبادی و چند تن از دوستان دیگر از بهترینهای این حوزه هستند و همیشه انگیزهای برای ادامه مسیر من بودند.